Ser paneer


Paneer lub panir to twaróg z mleka krowiego o delikatnym, lekko kwaśnym i słonym smaku. Paneer jest wykorzystywany w kuchni Indii, Iranu i Pakistanu. Dodaje się go do curry albo zawija w ciasto i smaży w głębokim oleju. Ze względu na wysoką zawartość białka, paneer jest często wykorzystywany jako substytut mięsa w daniach kuchni wegetariańskiej, m.in. wśród buddystów.

Dania z serem paneer – potrawy i przepisy z serem paneer

Smak sera paneer jest subtelny, z wyczuwalną solą oraz kwaskowością. Stanowi doskonałą kompozycję smaków, co przekłada się na jakość potraw, do których jest dodawany. Co możemy wyczarować z jego udziałem? Przepisów z serem paneer jest bardzo dużo – to ogromnie popularna odmiana. Jako, że stanowi świetną alternatywę dla mięsa, często pojawia się w kuchni wegetariańskiej. Można smażyć go w połączeniu z ciastem, tworząc niezwykle oryginalne, bezmięsne kotleciki. Jest bogatym źródłem białka, a jego smak sprawia, że niełatwo jest powstrzymać się przed kolejnym kęsem. Dania z serem paneer to również pomysły na śniadania czy kolacje. Ten delikatny ser przepysznie smakuje w towarzystwie ziół, a także warzyw. Smakowity na kanapce, a także jako lekka przekąska. Z powodzeniem urozmaicimy nim omlety, a nawet pizze. Potrawy z serem Paneer wniosą do codziennego menu nieco oryginalności.

Produkty zawierające ten składnik