Ser Mozzarella w zalewie


Mozzarella

Mozzaerella to tradycyjny ser włoski, szczególnie popularny w południowej części Włoch. Za jego ojczyznę uważa się region Kampania, w której to powstaje najsłynniejsza i najznamienitsza odmiana sera- Mozarella di Bufala Campana, produkowana według tradycyjnej lokalnej receptury. Produkt ten otrzymał nawet włoskie odznaczenie PDO i znalazł się na liście najcenniejszych krajowych przysmaków.

Mozzarella wytwarzana jest ze świeżego mleka bawolic, ewentualnie z mieszanki  mleka bawolego z krowim.  Prawdziwa Mozzarella di Bufala powstaje natomiast z mleka specjalnie do tego hodowanych samic bawołów,  które utrzymywane są według określonych standardów, dzięki czemu produkt końcowy jest tak niepowtarzalny, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i aromat.  Ponieważ mleko bawole zawiera więcej tłuszczu, ser jest niesamowicie kremowy i bardziej miękki. Posiada również więcej wartości odżywczych.

Mozzarellę znajdziecie zwykle w postaci owalnych lub kulistych kawałków różnej wielkości, które zanurzone są w serwatce.  Z tego też względu jest ona cały czas wilgotna. W swej konsystencji jest miękka, delikatna i lekko gumowa. Ma śnieżnobiały kolor.

We Włoszech produkt ten znajduje naprawdę szerokie zastosowanie. Ba, chyba można nawet zaryzykować stwierdzeniem, że stanowi on podstawę włoskiej kuchni, a  już na pewno należy do czołowych jej składników.  Poczynając od sałatek, do których chętnie się go dodaje (nie zapominajmy  o tej najważniejszej i najbardziej popularnej – Caprese),  przez przystawki w postaci talerza serów i wędlin, a skończywszy na jedynej i niepowtarzalnej pizzy włoskiej, o której smaku decyduje m.in. właśnie jakość sera.

Mozzarella zjednała sobie jednak zwolenników nie tylko we Włoszech, a na terenie całego świata. Nie bez powodu. Jej historia jest dość długa, bowiem  we Włoszech zaczęto ją wytwarzać już w XVII wieku.  Jej nazwa pochodzi od słowa mozzare, oznaczającego krojenie,  które to odnosi się do etapu końcowego wytwarzania sera i ręcznego cięcia.

Produkty zawierające ten składnik