Ser Maroilles


Najważniejszym, dodającym wytrawnego smaku potrawie składnikiem jest ser, który nazwę swą zaczerpnął z miejscowości, w której po raz pierwszy został wyprodukowany. Zgodnie z tradycją Maroilles wytwarza się już od 962 roku, kiedy to mnisi z opactwa w Maroilles opracowali recepturę na ten przysmak. Bardzo szybko ser zyskał dużą popularność w regionie i zaczęto produkować go na dużą skalę. Trafił także na królewski dwór i zwykło się uważać, że był ulubionym przysmakiem francuskich władców: Filipa II, Ludwika IX, Karola VI i Franciszka I.
Ser najczęściej podaje się jako przystawkę i dodatek do wina, jak również jest on składnikiem wielu ciepłych dań, zapiekanek, makaronów i tart.

Dania z serem Maroilles – potrawy i przepisy z serem Maroilles

Składnik, jakim jest ser Maroilles to miękki produkt wytwarzany z krowiego mleka. Posiada on grubą, wilgotną skórkę w kolorze czerwonym. Wnętrze tego sera jest porowate i charakteryzuje się sprężystością. Posiada on specyficzny aromat podobny do zapachu fermentujących owoców. Przepisy z serem Maroilles obejmują wiele klasycznych dań, takich jak na przykład zapiekanki, makarony i tarty. Dodatkowo istnieją też dania z serem Maroilles, takie jak liczne przystawki podawane z piwem lub cydrem. Warto też dodać, że ser ten nadaje się do podawania w ramach śniadania razem ze świeżym pieczywem charakteryzującym się chrupkością. Istnieją przeróżne potrway z serem Maroilles, które nie tylko posiadają bardzo ciekawy smak, ale również są niezwykle pożywne i zdrowe. Warto się nimi zainteresować i wzbogacić swój jadłospis.

Produkty zawierające ten składnik