Ser Manchego


Ser Manchego. Manchego to hiszpański ser dojrzewający wykonywany z owczego mleka od zwierząt pasących się na słynnych równinach La Manche. Ma twardą skórkę o nietypowym szaro-brązowym kolorze i kremowo białe wnętrze. W smaku łagodny o charakterystycznym posmaku owczego mleka, który świetnie komponuje się ze słonawą nutą. W Hiszpanii jest jednym z najczęściej wybieranych serów i najczęściej eksportowanych za granicą. Tradycyjnie podaje się go z gruszkową marmoladą, która świetnie przełamuje jego pikantny posmak.

Manchego występuje w trzech odmianach: fresco (ser młody, dojrzewający 50 dni), viejo (ser dojrzały) i curado (ser stary, który leżakuje nawet 3 miesiące), z czego bardzo dojrzały ser znacznie zmienia barwę, która robi się szarawa. Wraz z nią zmienia się smak sera i nabiera on ostrości.

Ser manchego dobrze smakuje jako przekąska lub przystawka z pieczywem, bądź dodatek do sałatek. Sprawdzi się w ciepłych daniach, na przykład w zapiekanym makaronie z kiełbasą chorizo lub potrawce z ciecierzycy w pomidorach. Można zrobić z niego pyszne koreczki lub podać z suszonymi pomidorami.

Dania z serem Manchego – potrawy i przepisy z serem Manchego

Ser Manchego to kulinarny symbol Hiszpanii. Ser ten doskonale komponuje się z suszonymi pomidorami, szynką, oliwkami i świeżym pieczywem. Niekiedy zalewa się go oliwą z oliwek, dzięki czemu staje się nieco ciemniejszy. Popularne przepisy z serem Manchego to przede wszystkim różnego rodzaju sałatki. Podaje się go także jako przekąskę w towarzystwie pigwy, owoców granatu lub orzechów. Często dania z serem Manchego zawierają również jamon, a więc hiszpańską szynkę parmeńską. Podawane są na ogół w połączeniu z lampką czerwonego, nieco mocniejszego wina.
Manchego wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem. Im ser jest starszy, tym bardziej intensywny i pikantny jest jego smak. Zaliczany jest to klasycznych serów stołowych. Potrawy z serem Manchego podawane mogą być zarówno jako przystawki, jak i dania główne.

Produkty zawierające ten składnik