Ser kozi


Pod nazwą ser kozi kryje się wiele gatunków sera wykonywanego z koziego mleka, które ostatnimi czasy stają się bardzo popularnymi składnikami w kuchni Polaków. Sery kozie występują pod przeróżnymi formami, kształtami i wariantami smakowymi. Wśród nich znajdziemy sery świeże, czyli z niepasteryzowanego mleka, wędzone, podsuszane, z dodatkiem ziół lub orzechów, twarogi. Na rynku znajdziemy sery kozie do krojenia, do smarowania, twarde i całkiem miękkie i rozpływające się. Istnieją również warianty całkiem nietypowe, jak na przykład ser kozi konserwowany w alkoholu. Wiele krajów na całym świecie posiada własne receptury na przysmaki z koziego mleka. Do najsłynniejszych należą francuski ser de chèvre, włoski Caprino czy niektóre odmiany greckiej fety.

Ser kozi to świetny zamiennik sera z mleka krowiego. Świetnie smakuje zarówno na zimno dodany do sałatek, kanapek czy krakersów jak i na ciepło w postaci zapiekanek z ziemniaków lub makaronu. Dobrze komponuje się z brokułami, pomidorami i sałatą. Dobrym pomysłem na danie z kozim serem może być zapiekanka z brukselką lub wytrawne naleśniki z dodatkiem rukoli.

Dania z serem kozim – potrawy i przepisy z serem kozim

Dania z serem kozim smakują wyjątkowo dobrze. Specjał ten doskonale sprawdzi się zarówno w wykwintnych daniach, przystawkach, jak i przy zwykłym śniadaniu. Tę niesamowitą przyjemność dla podniebienia możemy wykorzystać w wielu rozmaitych daniach. Ser kozi cechuje ta ogromna zaleta, że można go podawać i na zimno, i na surowo, a i tak będzie to bajkowa przyjemność dla podniebienia. I chociaż ser kozi sam w sobie może zostać na stole niekwestionowaną gwiazdą, to jeszcze lepiej smakują potrawy z serem kozim. Na letnie popołudnie świetnie sprawdzi się zupa z dyni i sera koziego czy kotlety z kaszy gryczanej i sera koziego. Warto też stawiać na nowoczesne rozwiązania kuchni zawierające kozi specjał, takie jak: tarta z kozim serem, rozmarynem i buraczkami i Quiche ze szpinakiem i kozim serem. Przepisy z serem kozim warto mieć zawsze w zasięgu ręki, bo ten niepozorny włoski specjał jest w stanie uratować nas w każdej sytuacji, szczególnie, gdy dopadnie nas brak pomysłów na obiad.

Produkty zawierające ten składnik