Ser halloumi


Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka koziego, owczego lub ich mieszanki. Cypryjczycy z tureckiej części wyspy nazywają go hellim. Podobno halloumi nadal powszechnie przygotowuje się w domach, czym od setek lat zajmują się kobiety, które przekazują sobie recepturę z pokolenia na pokolenie. Jakkolwiek dziwnie to brzmi, widok serów suszących się na dworze w skarpetkach lub rajstopach jest na Cyprze codziennością. Halloumi to półtwardy ser o białym kolorze i strukturze zbliżonej do włoskiej mozzarelli. Oba sery przygotowuje się w podobny sposób, jednak używa się innego rodzaju mleka. Do produkcji halloumi wykorzystuje się ponadto podpuszczkę, sól i suszoną miętę. Gotowy ser jest zwarty, lekko słony. Dzięki wysokiej temperaturze topnienia, nie rozpływa się na patelni jak inne sery, tylko apetycznie przyrumienia. Mięta, oprócz nadawania smaku, miała chronić go w przeszłości przed zepsuciem, dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom. Ser halloumi można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje grillowany, smażony czy roztopiony na wierzchu zapiekanki.

Halloumi jest popularny na Cyprze, w Grecji i krajach Lewantu (czyli wschodniej części Morza Śródziemnego).

Dania z serem halloumi – potrawy i przepisy z serem halloumi

Cypryjski ser halloumi dzięki swojej zwartej konsystencji doskonale nadaje się do smażenia i grillowania. W takiej formie stanowi świetny dodatek do sałatek. Ponadto wykorzystać go można także w różnego rodzaju daniach mięsnych np. Śródziemnomorskich szaszłykach czy burgerach. Przepisy z serem halloumi uwzględniają zarówno jego smażenie na głębokim tłuszczu, jak i wykorzystanie w formie surowej. Smak sera doskonale podkreśla świeża mięta. Wszystkie dania z serem halloumi są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Tak jest m.in. z szynką z halloumi i suszoną szynką czy kanapką z grillowanym serem hallumi. Potrawy z serem halloumi funkcjonują w wersji słonej i słodkiej. W Grecji ser ten powszechnie łączy się ze świeżymi owocami (cytrusami, jabłkami czy winogronami) i miodem. Nie gorzej sprawdza się jako dodatek do grillowanych krewetek i innych owoców morza.

Produkty zawierające ten składnik