Ser Gruyére


Ser gruyere to ser z mleka krowiego zaliczany do serów twardych, dojrzewających i podpuszczkowych. Wywodzi się ze Szwajcarii, a jego nazwa pochodzi od miasta Gruyères.

Ser gruyere ma bardzo charakterystyczny, lekko orzechowy smak, który w miarę dojrzewania staje się coraz bardziej wyrazisty i złożony. Ma jasnożółtą barwę, niewiele dziur oraz twardą i zbitą strukturę.

Gruyere uważany jest za jeden z najlepszych serów do gotowania. Świetnie się topi, dlatego tradycyjnie wykorzystuje się go do przygotowania fondue. Francuzi wykorzystują ten ser to wielu klasycznych potraw swojej narodowej kuchni, jak quiche, zupa cebulowa, croque-monsieur (grzanka z serem, szynką i jajkiem), crdon bleu (filet z kurczaka lub cielęciny nadziewany serem) oraz naleśniki gryczane galette complète.

Dania z serem Gruyére – potrawy i przepisy z serem Gruyére

Ser Gruyére jest ogromnie popularny w francuskiej kuchni. Cudownie smakuje w różnych zestawieniach, a bardzo duże znaczenie ma jego konsystencja. Dzięki temu, że łatwo się topi można z powodzeniem dodawać go do zup – na przykład popularnej zapiekanej zupy cebulowej. Nada jej ciekawego posmaku i nieco elegancji. Do najciekawszych dań z serem Gruyére należą różnego rodzaju naleśniki – ser wspaniale łączy się z ciastem. Interesującym daniem są naleśniki gryczane z dodatkiem sera oraz szynki i jajka. Polecany do słynnej potrawy z serem Gruyére zwanej Chrupiący Pan. To danie proste w wykonaniu, a bardzo smaczne i oryginalne. Oczywiście tą odmianę sera można wykorzystać również w codziennej kuchni do klasycznych zapiekanek, pizzy, kanapek czy sałatek. Sprawdź przepisy z serem Gruyére – z pewnością odmienią dotychczasową kuchnię i zachwycą każdego smakosza.

Produkty zawierające ten składnik