Ser grecki feta


Ser feta
Być może nie każdy z nas miał okazję skosztować oryginalnego sera feta, ponieważ większość produktów, które znajdziemy w sklepach z prawdziwa grecką fetą ma niewiele wspólnego, z pewnością każdy z nas miał jednak okazję o niej usłyszeć. Nic dziwnego, bo ser feta, to jeden z najstarszych serów w historii ludzkości.

Ten biały wyrób, który otrzymujemy z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego z kozim, wykonany według tradycyjnej receptury, poddawanej restrykcyjnym kontrolom jest bardzo trudny do podrobienia. I o ile mianowanie produktu grecką nazwą przychodzi nam wszystkim z łatwością, o tyle uzyskanie smaku, przynajmniej zbliżonego do smaku certyfikowanej fety, cechującej się wyjątkowo kremową konsystencją, udaje się nielicznym.

W fecie najwyższej jakości nie znajdziemy dodatków w postaci konserwantów, a jej kolor otrzymuje się w wyniku naturalnych procesów. Różni się ona również intensyfikacją wyczuwalnego na podniebieniu słonego posmaku. Produkt oryginalny w przeciwieństwie do swoich zamienników, pomimo, że marynowany w zalewie octowej, jest tylko lekko słony.
Na szczęście już od kilku dobrych lat, konsumenci nie są wprowadzani w błąd i sami mogą zadecydować, czy dokonają zakupu prawdziwego greckiego produktu czy też zbliżonych do niego ekwiwalentów, o równie zbliżonych nazwach. Nazwa Feta została bowiem objęta ochroną, uregulowaną przez międzynarodowe przepisy i jest ona zarezerwowana wyłącznie dla wyrobów, powstających w określonych regionach Grecji i przy zachowaniu tradycyjnej, oryginalnej receptury.

Nic dziwnego, że Grecy troszczą się o to, by kwestia pochodzenia tego dobrodziejstwa była dla wszystkich jasna. Na ich słonecznej ziemi, produkt uznawany jest za dobro narodowe, dlatego też znajdziemy go we wszystkich klimatycznych restauracjach, serwujących lokalne specjały. Używany jest on jako składnik sałatek, omletów czy warzywnych zapiekanek. Świetnie nadaje się do spożywania na zimno, a także na ciepło, ponieważ szybko się topi.

Ponieważ zawiera jednak dużo tłuszczu, zaleca się łączyć go z lekkimi dodatkami, jak owoce i warzywa.

Dla równowagi, oprócz wysokiej zawartości tłuszczu feta jest również źródłem witamin A oraz B, a także licznych składników mineralnych, jak odpowiedzialny za budowanie kości i zębów wapń, a także cynk oraz sód. Jeśli chodzi natomiast o ten ostatni, to również powinniśmy zachować umiar, sięgając po greckie dobrodziejstwo, ponieważ sód, dostarczany w nadmiarze, oddziałuje negatywnie na nasz organizm.

Dania z serem greckim feta – potrawy i przepisy z serem greckim feta

Ser grecki feta jest dość kaloryczny, ale jednocześnie miękki i kruchy. Topi się, ale tylko w wysokiej temperaturze. Przepisy z serem greckim feta łączą go przede wszystkim z różnego rodzaju sałatkami i kanapami. Jednak nie gorzej smakuje na ciepło w daniach zapiekanych. Potrawy z serem greckim feta to różnorodne sałatki, zimne i gorące przystawki, zupy, dania z makaronem, mięsem i warzywami oraz ciekawe przekąski. Feta doskonale sprawdza się również w przypadku klasycznej pizzy. Ser feta dobrze sprawdza się na surowo, ale można go również piec i grillować. Dania z serem greckim feta są bardzo różnorodne. Można go łączyć zarówno z owocami, jak i warzywami czy mięsami. Wielu osobom feta kojarzy się przede wszystkim z klasyczną grecką sałatką przygotowywaną z dodatkiem różnego rodzaju warzyw, oliwy oraz fety właśnie. Tymczasem ser ten równie dobrze smakuje w wersji podpieczonej czy zapiekanej.

Produkty zawierające ten składnik