Ser époisses


Époisses to nazwa malutkiej francuskiej miejscowości w Burgundii, w której produkuje się słynny ser o tej samej nazwie. Ser Époisses wytwarzany jest w regionie już od XVI wieku, a jego receptura została opracowana przez cystersów zamieszkałych w klasztorze w miejscowości. Ser, choć pochodzący z prowincji, szybko zdobył dużą popularność w wyższych sferach Paryża i trafił nawet na stół Ludwika XIV, później zachwycał się nim także Napopeon Bonaparte, dzięki czemu époisses otrzymał przydomek „królewskiego sera”.

Époisses jest dojrzewającym, tłustym serem z krowiego mleka o charakterystycznej pomarańczowej skórce. Choć jego zapach nie każdemu przypada do gustu, smak tego wybornego sera zdecydowanie rozpieszcza podniebienie. Bardzo kremowy i lekko kwaskowy rozpuszcza się w ustach. Wyśmienicie komponuje się z wytrawnym winem, jako przystawka oraz jako dodatek do dań z drobiu.

Dania z serem époisses – potrawy i przepisy z serem époisses

Ser époisses wyróżnia się kremowym, miękkim środkiem i pomarańczową skórką. Jego zapach przypomina nieco aromat serów pleśniowych. W smaku jest bardzo słony. Dodatkowo jego powierzchnię często smaruje się alkoholem, co zapewnia mu charakterystyczny aromat. Przeglądając przepisy z serem époisses można zauważyć, że najczęściej podaje się go na desce serów. Dobrze smakuje połączony z klasyczną bagietką. Rzadko natomiast łączy się go z innymi potrawami, głównie ze względu na to, że jest bardzo tłusty. Dania z serem époisses na ogół serwuje się w towarzystwie półwytrawnego białego wina lub wina burgundzkiego dobrej jakości. Dośc dobrze sprawdzają się również wina musujące. Dlatego, że ser époisses przemywany jest winiakiem, dobrze smakuje także w towarzystwie tego alkoholu. Potrawy z serem époisses w Polsce są wciąż dość mało popularne. Wynika to z ograniczonej jak dotąd dostępności tego produktu.

Produkty zawierające ten składnik