Ser Asiago


Ser Asiago to tradycyjny niepasteryzowany framerski ser z mleka krowiego, produkowany od tysiąca lat na Płaskowyżu Asiago w północno-wschodnich Włoszech. Obecnie wytwarza się go w 4 prowincjach: Vicenza, Trydent oraz w części Padwy i Treviso. Ser ma słodki, lekko ostry, specyficzny smak oraz lekko kremową, granulowatą konsystencję. Produkuje się 4 rodzaje sera Asiago różniące się okresem dojrzewania. Sery młodsze mają bardziej słodki i delikatniejszy smak i nadają się na przekąskę oraz na kanapki. Sery dojrzalsze podaje się na desce serów, a także dodaje do dań pieczonych, makaronów i zapiekanek.

Dania z serem Asiago – potrawy i przepisy z serem Asiago

Ser Asiego to wykwinty produkt, który zachwyca oryginalnym smakiem, doskonałą harmonią i ciekawą, ostrą nutką. To jeden z najlepszych produktów, ceniony przez smakoszy sera na całym świecie. Dania z serem Asiego to sposób na urozmaicenie codziennej kuchni, a także zachwycenie wszystkich gości, zarówno podczas rodzinnego spotkania, jak i większych uroczystości, podczas których chcemy pochwalić się wykwintnym gustem i umiejętnościami kulinarnymi. Do najciekawszych przepisów z serem Asiego należą dania makaronowe, np. Fusili con spinaci e formaggio Asiego, czyli z dodatkiem szpinaku, a także czosnku i pomidorków koktajlowych. Równie ciekawą propozycją jest Fettuccine alfredo z przepysznym sosem śmietankowo-serowym. Dodaj do swojej kuchni nieco oryginalności dzięki daniom z serem Asiago. To sposób na stworzenie włoskiego klimatu w zaledwie kilka chwil.

Produkty zawierające ten składnik