Seler korzeniowy


Seler korzeniowy to jedna z najpopularniejszych odmian selera zwyczajnego, utożsamiana najczęściej z włoszczyzną. To bulwiasta roślina o białej barwie i nieregularnym kształcie. Jak większość roślin korzeniowych najbardziej ceniony jest zimą i w tym ubogim w świeże warzywa okresie dostarcza nam potrzebnych witamin i minerałów. A zawiera ich sporo. Wśród najważniejszych wymienić trzeba witaminę K, B5, B6 i C a także miedź, magnez i fosfor. Zawarte w selerze substancje są perfekcyjnie działającymi antyoksydantami, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. Co więcej spożycie selera wskazane jest osobom cierpiącym na osteoporozę i inne schorzenia związane z kośćcem.

Choć w kuchni rola selera jest często niedoceniona, to warzywo o nie małym smakowym potencjale. Najczęściej wzbogaca nasze zupy i jest składnikiem aromatycznego bulionu. Można z niego wyczarować również niebanalne surówki i sałatki. Świetnie komponuje się z jajkiem, kukurydzą i majonezem i innymi warzywami korzeniowymi. Można zrobić z niego zdrowe kotleciki lub upiec w piekarniku i tym samym stworzyć zdrowe chipsy. Smakuje pysznie zarówno na surowo jak i poddany obróbce cieplnej.

Produkty zawierające ten składnik