Seler naciowy


Seler naciowy, obok selera korzeniowego to najpopularniejsza odmiana selera zwyczajnego. Składa się z długich dość twardych łodyg zakończonych listkami, które jednak nie mają zastosowania w kuchni w przeciwieństwie do chrupiących łodyg. Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywanych przez osoby odchudzające się, gdyż zawiera niewiele kalorii a wiele substancji odżywczych. Znajdziemy w nim witaminy A, C i E oraz kwas foliowy.

W sztuce kulinarnej seler naciowy najczęściej przyrządzany jest na surowo. To pyszny składnik zdrowych sałatek, w tym słynnej sałatki Waldorf, robionej z jabłka, selera, orzechów i winogron skąpanych w majonezowym sosie. Seler naciowy to także zdrowa przekąska, którą można pochrupać między posiłkami z dodatkiem dipów lub humusu. Możemy dodać go do zapiekanek, dań z kaszy i ryżu lub zup warzywnych. Jego wyrazisty, nieco ziołowy smak doda animuszu wielu potrawom.

Produkty zawierające ten składnik