Salami


Salami to sucha kiełbasa o włoskim rodowodzie i nazwie pochodzącej od włoskiego czasownika „salare”, co oznacza „solić”. Wbrew powszechnej opinii, salami nie produkuje się z mięsa osła, choć istnieje odrębny rodzaj tej kiełbasy wyrabiany właśnie z ośliny, zwany salame di asino, bardzo drogi i niełatwo dostępny. Typowe salami składa się głównie z mięsa wieprzowego, rzadziej wołowego czy dziczyzny z dodatkiem słoniny i przypraw. Charakterystyczny smak salami zawdzięcza dużej ilości soli oraz specyficznemu nalotowi na skórce, który powstaje w wyniku wędzenia. Jest to tłusta kiełbasa, której spożycie powinno być sporadyczne, lecz dla wyjątkowego kardamonowego smaku warto od czasu do czasu dodać ją do menu.

W kuchni, nie tylko włoskiej, salami jest często składnikiem pizzy oraz kanapek. Można dodać ją do sałatek warzywnych i makaronowych, podsmażyć na maśle lub urozmaicić nim tosty. Sprawdzi się w koreczkach oraz w pasztecikach z ciasta francuskiego. Można spożywać ją również na zimno bez dodatków.

Produkty zawierające ten składnik