Rzodkiewka


Rzodkiewka. Jedna z ulubionych nowalijek, rzodkiewka, to niewielka kuzynka rzepy o ładnym różowym kolorze, której dostępność w warzywniakach świadczy o nadejściu wiosny. Zawiera niewiele kalorii a przy tym jest skarbnicą witamin i substancji odżywczych. Polecana jest dla osób odchudzających się, borykających się z trądzikiem i tych, którzy pragną wzmocnić włosy i paznokcie. Rzodkiewka ma bardzo dużo potasu, wapnia i fosforu. Oczyszcza organizm z toksyn, działa antybakteryjnie i pobudza wydzielanie żółci, a więc usprawnia pracę wątroby.

W kuchni ceniona jest za nieco gorzki, gryzący smak, który świetnie komponuje się z twarogiem, wędlinami i innymi warzywami, takimi jak pomidor, szczypiorek czy ogórek. Rzodkiewka to świetny dodatek do kanapek, sałatek i wszelkich zimnych przekąsek. Można wkroić ją do wiosennego twarożku lub schrupać do lunchu w pracy. Dobrze smakuje z jajkami, więc można podać ją do jajecznicy lub ozdobić nią jajka w majonezie. Surówka z niej będzie dobrym pomysłem do dań z drobiu lub pieczonych ryb.

Produkty zawierające ten składnik