Ryż parboiled


Ryż parboiled czyli ryż paraboliczny nie jest łuskany, a zostaje poddany termicznej obróbce parą wodną, dzięki której w ziarnach zachowane zostają wszystkie witaminy i minerały, a czas jego gotowania jest znacznie mniejszy niż innych odmian ryżu. Proces ten można porównać do popularnego domowego zabiegu szklenia ryżu na tłuszczu przed ugotowaniem. Oczywiście przyrządzając ryż parboiled nie musimy, a wręcz nie powinniśmy dodatkowo go obrabiać na patelni, gdyż ziarna zostały już dostatecznie przygotowane. Dzięki procesowi cieplnej obróbki ryż parboiled nigdy się nie skleja i pozostaje bardzo sypki nawet po ugotowaniu.

Dzięki swoim właściwościom świetnie pasuje do sałatek i jako dodatek do zup. Można go oczywiście podać z ulubionymi potrawami z warzyw i mięsa oraz przyrządzić na słodko. Można tworzyć z niego zapiekanki, risotto lub ryżowe placuszki. Smakuje dobrze na ciepło i po ostudzeniu.

Produkty zawierające ten składnik