Ryż krótkoziarnisty


Krótkoziarnisty ryż, jak sama nazwa wskazuje to ryż o niewielkich ziarenkach, nieprzekraczających długości 5mm, które zawierają dużo skrobi i amylopektyny, dzięki czemu po ugotowaniu szybko się sklejają. W Europie niezbyt popularny, na co dzień używany jest w kuchni Azji do przeróżnych potraw, od dań jednogarnkowych po sushi. Łatwo go spożywać pałeczkami. W porównaniu z ryżem długoziarnistym, krótkoziarnisty ma delikatniejszą strukturę i lepiej wchłania wodę.

Ryż krótkoziarnisty jest niezastąpiony w przygotowaniu sushi. Dzięki właściwości sklejania się ziaren uzyskujemy zwartą masę, którą łatwo formować w kuliste kształty, nie ryzykując że nasze sushi się rozsypie. Ryż ten nadaje się również do przyrządzania risotto i do paelii. Nie jest natomiast polecany do sałatek i do słodkich dań.

Produkty zawierające ten składnik