Ryż jaśminowy


Ryż jaśminowy pochodzi z Tajlandii, a swoją nazwę zawdzięcza zapachowi kwiatów jaśminu. Jego ziarna są długie i jedwabiście białe, a po ugotowaniu cieszy podniebienie słodkim kwiatowo-miodowym aromatem. Warto wybrać go do codziennych potraw nie tylko ze względu na szlachetny smak – ryż jaśminowy jest również idealnym źródłem białka, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas, magnez czy fosfor. Jest lekkostrawny i lekko kleisty, nadaje się więc do słodkich wypieków.

Jak większość odmian ryżu przed gotowaniem należy opłukać go w zimnej wodzie, następnie wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem ok 15 min. Ryż jaśminowy jest świetnym dodatkiem do dań z dziczyzny i wołowiny oraz zapiekanych warzyw. Często spotyka się go w kuchni azjatyckiej i dodaje do warzywnych sałatek.

Produkty zawierające ten składnik