Ryż Arborio


Produkt, którego nie może zabraknąć : Ryż arborio

Jeśli mielibyśmy wskazać najważniejszy składnik, niezbędny do wykonania naszego dzisiejszego dania, niewątpliwie będzie to ryż. Oprócz tego, że powinien być doskonałej jakości, ważne jest też, żeby był on odpowiednio przygotowany.

Włochy słyną nie tylko z doskonałego makaronu, bowiem są one także największym producentem ryżu e Europie. Być może pod względem ilości pól uprawnych nie mogą one konkurować z Chinami, za to jeśli chodzi o jakość, mogliby zdecydowanie zwyciężyć pojedynek ze światową potęgą.

Dwie najbardziej popularne włoskie odmiany ryżu Arborio i Camaroli, uprawiane są w północnej części kraju. Oba gatunki cechują się szczególną konsystencją po ugotowaniu oraz doskonałym smakiem. Z tego też względu ryż śmiało możemy postawić obok makaronu, ponieważ tak samo stanowi on idealną bazę dań kuchni włoskiej- zwłaszcza jako podstawa risotto.

Niestety nie można jednoznacznie stwierdzić, kiedy dokładnie i za czyją sprawą ryż pojawił się we Włoszech. Zdania w tej kwestii są podzielone. Toczy się dyskusja na temat tego, czy został on sprowadzony przez weneckich kupców, czy może przywieźli go Arabowie, odwiedzający Sycylię. Pewna jest natomiast informacja, że kontrolowana uprawa ryżu, rozpoczęła się w XV wieku.

Produkty zawierające ten składnik