Rukola


Rukola

Z rukolą jest trochę jak ze szpinakiem, albo ją kochamy albo nienawidzimy.  Jej charakterystyczny, lekko pikantny smak sprawia, że wiele osób nie może  się do niej przekonać.  Gdyby jednak nie ten smak, to  pewnie nie wyróżniałaby się od pozostałych rodzajów sałat.

W zasadzie  warto byłoby się zastanowić skąd w rukoli  ten ostry posmak. Rozwiązanie jest proste. Korzenie. Rukola jest bowiem spokrewniona z chrzanem oraz rzodkiewką.

Jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji się z nią zaprzyjaźnić, rukola to warzywo zaliczane do rodziny kapustowatych, które narodziło się w krajach śródziemnomorskich. Jej liście przypominają liście mleczu.  Jako warzywo hodowlane jest zdecydowanie niewymagająca, z tego też względu, bez obaw można wysadzić ją w balkonowym ogródku i cieszyć się jej pozytywnymi właściwościami przez okrągły rok.

A są one naprawdę niezliczone. Rukola obfituje  w witaminy A, B, C oraz K, które mają nieoceniony wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.  Ponadto  znajdziemy  w niej  żelazo, wapń, cynk czy potas, który pomoże wyregulować pracę naszych nerek.

Dzięki rukoli usprawnimy również działanie naszych procesów trawiennych, zwalczymy zgagę oraz ból brzucha czy nadkwaśność, oczyścimy organizm z toksyn, a także wzmocnimy odporność naszego organizmu.

Rukola zwana również rokiettą siewną oprócz wszystkich tych znamienitych właściwości, stosowana jest w kuchni jednak,  przede wszystkim ze względu na swoje walory smakowe.

Doskonale sprawdza się zarówno na surowo jak i podsmażana. Stanowi doskonały dodatek do makaronów, sałatek,  kanapki czy mięsa. Nadaje się jako główny składnik świeżej, lekkiej sałatki warzywnej, którą zaserwujesz  na codzienną kolację. Świetnie komponuje się w połączeniu z suszonymi pomidorami, bardzo dobrze  wygląda i smakuje na pizzy. Możliwości są naprawdę nieograniczone.

Z liści rukoli otrzymuje się również olej o charakterystycznym smaku, zwany jamba, a także pastę, która wyśmienicie dopełni smak każdej potrawy.

Produkty zawierające ten składnik