Roszponka


Roszponka to rodzaj sałaty o niewielkich okrągłych liściach wyróżniająca się delikatnym i aromatycznym smakiem. Znana jest pod wieloma nazwami: raszpanka, rapankuł i kozełek i gości w naszych kuchniach co najmniej od XVI wieku. Wielkim wielbicielem tej rośliny był król Ludwik XVI, za którego sprawą roszponka stała się modnym składnikiem kulinarnym na salonach. W Polsce moda na nią rozpoczęła się w XX stuleciu i od tej pory już nie opuszcza naszych stołów.

Poza zastosowaniem kulinarnym roszponkę przez lata stosowano jako lekarstwo na różne dolegliwości. Najczęściej pomagała cierpiącym na problemy żołądkowe, gdyż świetnie odkwasza organizm. Stosowano ją również na bóle głowy, ospałość i rozdrażnienie, ponieważ ze względu na ilość składników odżywczych, to prawdziwa bomba witaminowa, która dostarcza dużo energii.

W kuchni roszponka to zamiennik lub dodatek do klasycznej sałaty masłowej. Tworzy się z niej efektywne sałatki z innymi warzywnymi dodatkami. Dobrze smakuje z jajkiem, pomidorami i awokado oraz serem feta. Można posypać nią pizzę i wytrawne tarty lub ozdobić dania mięsne. Smakuje równie dobrze zmiksowana w koktajlach i smoothie.

Produkty zawierające ten składnik