Rodzynki


Rodzynki, czyli suszone owoce winogron, to jedne z najpopularniejszych bakalii, od lat używane w naszych kuchniach. To nie tylko zdrowa przekąska, ale także składnik, który warto włączyć do codziennej diety ze względu na liczne prozdrowotne właściwości. Przede wszystkim rodzynki wzmacniają układ nerwowy, gdyż zawierają sporo witamin z grupy B. Dzięki magnezowi i wapniu wspomagają kości a kwasy organiczne w nich zawarte potrafią obniżyć gorączkę. Mają niemniej minerałów niż świeże winogrona a duża ilość fruktozy powoduje, że to pożywny i pełnowartościowy produkt. Na rynku znajdziemy różne odmiany suszonych winogron, wśród których najpopularniejsze są duże i soczyste rodzynki sułtańskie hodowane zwłaszcza w Kalifornii i Turcji oraz drobne koryntki, pochodzące głównie z Grecji.

W świecie kulinarnym rodzynki to niezastąpiony dodatek do wielu ciast, w tym sernika, kołacza, szarlotki czy ciasta marchewkowego. Znajdziemy je w różnych deserach, lodach i ciasteczkach. Można dodać je do owsianki, sałatki owocowej i twarożku na słodko. W wytrawnej wersji rodzynki często używa się jako składnik farszu do kaczki lub dodaje się do sałatek, zwłaszcza z dodatkiem selera. Rodzynki świetnie smakują bez dodatków, oblane czekoladą lub z innymi bakaliami.

Produkty zawierające ten składnik