Krojone pomidory


Mało kto wie, ale pomidory jako nieliczne z warzyw zdrowsze są po obróbce termicznej gdyż wytwarza się w nich wówczas więcej likopenu, związku chemicznego który bardzo skutecznie zapobiega rozwojowi nowotworów, a także spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Pomidory, które kupujemy w puszkach zanim trafią na półki sklepowe są parzone w celu usunięcia z nich skórki. Następnie pomidory miesza się z solą i wypełniaczem (sokiem pomidorowym lub pulpą) i umieszcza się w puszcze, którą zamyka się szczelnie, ogrzewa i sterylizuje. I to właśnie podczas proces sterylizacji zwiększa się ilość likopenu w warzywach. Po otwarciu puszki należy jednak szybko spożyć przetworzone pomidory lub przełożyć do czystej miseczki, gdyż przetrzymywanie ich w otwartej puszce dłużej niż dobę może doprowadzić do zwiększenia w produkcie szkodliwego bisfenolu, który wykorzystuje się do produkcji tworzyw sztucznych.

Potrawy z pomidorami z puszki
Pomidory z puszki mogą zostać wykorzystane jako składnik klasycznego sosu do spaghetti lub innych sosów do ryżu czy makaronu. Mogą służyć za bazę do przecieru do pizzy lub urozmaicać wiosenne zupy. Pomidory w puszce można dodać do sałatek, dipów do przekąsek lub letnich sals.

Produkty zawierające ten składnik