Przecier pomidorowy


Przecier pomidorowy. Przecier, jak sama nazwa wskazuje to produkt z przetartych warzyw lub owoców. Ten z pomidorów to jeden z ulubionych przetworów Polaków i niezastąpiony składnik wszystkich miłośników kuchni włoskiej. Jest to gęsty sos przyrządzony ze świeżych pomidorów, ugotowanych i zamkniętych w słoiku. Choć dostaniemy go w każdym osiedlowym sklepiku, łatwo przyrządzić go samodzielnie. W sezonie letnim, gdy pomidory są najsłodsze wystarczy zaopatrzyć się w kilka kilogramów tych pysznych warzyw, które następnie po pokrojeniu w ćwiartki gotujemy aż do ich rozpadu. Rozgotowane pomidory przecieramy przez sito i ponownie gotujemy przez ok godzinę. Na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i gotowy przecier przelewamy do słoików i szczelnie zamykamy. Domowy przecier będzie cieszył nasze podniebienia całą zimę, a jego smak jest z pewnością bardziej wyrazisty niż przecieru ze sklepowej półki.

Przecier pomidorowy możemy użyć do przyrządzania sosów do makaronów, ryżu i pizzy. Powstanie z niego pyszna pomidorówka i pożywne leczo. Możemy przygotować z niego sos do lasagne oraz do gołąbków. Smakuje pysznie także z pieczonymi mięsami oraz z daniami z fasoli.

Produkty zawierające ten składnik