Proszek do pieczenia


Proszek do pieczenia. Od lat proszek do pieczenia to najpopularniejszy produkt stosowany do spulchniania słodkich wypieków. Został wynaleziony w połowie XIX wieku przez amerykańskiego chemika Ebena Nortona Horsforda, a następnie wypuszczony na rynek przez słynnego przedsiębiorcę Marquartem, który sprzedawał nowy wynalazek w metalowych puszkach, jako mieszankę do wypieków. Znacznie lepszy pomysł na rozpowszechnienie proszku do pieczenia miał niemiecki aptekarz August Oetker, który pod koniec XIX wieku udoskonalił skład produktu i rozprowadzał go w małych torebkach wystarczających akurat do wypieku ciast z kilograma mąki. Popyt na proszek do pieczenia był tak wielki, że pozwolił Oetkerowi na otwarcie nowego przedsiębiorstwa spożywczego, które prosperuje do dnia dzisiejszego.

W dzisiejszych proszkach do pieczenia podstawowym składnikiem jest wodorowęglan sodu, rozkładający się w temperaturze powyżej 60 stopni. Substancja wydziela wówczas tlenek węgla, który wpływa na wzrost ciasta i spulchnia wypieki.

Proszek do pieczenia nadaje się do wszystkich rodzajów ciast: babkowych, drożdżowych czy biszkoptów. Poza ciastem nada się również do spulchnienia puree ziemniaczanego, a dodany do pieczonego drobiu spowoduje że mięso będzie wyjątkowo kruche.

Produkty zawierające ten składnik