Prosciutto di Parma cotto


Prosciutto Cotto

Prosciutto Cotto to gotowana szynka z udźca wieprzowego z dodatkiem naturalnych  przypraw, takich jak sól, pieprz, czosnek, rozmaryn czy białe wino.  Jest to odrobinę mniej rozpowszechniona odmiana Szynki Parmeńskiej, którą znamy głównie w postaci  crudo, a więc na surowo, spożywaną po odpowiednio długim okresie dojrzewania.

Sięgając po szynkę zarówno w jednej, jak i drugiej postaci, możemy być pewni zagwarantowanej przez producenta jakości. Szynka parmeńska powstaje przy użyciu wyłącznie naturalnych produktów, z tego też względu, nie ma mowy, żeby do produkcji zostały zastosowane jakiekolwiek konserwanty i inne do dodatki, które nie zostałyby umieszczone w specyfikacji produktu.

Szynka parmeńska gotowana ma elegancki, wyrafinowany, lekko słodkawy smak i cechuje się bardzo niską zawartością kalorii.  W porównaniu do surowego produktu, jej spożywanie nie wiąże się z żadnym ryzykiem. Nie wszyscy bowiem wiemy, ale spożywanie surowego mięsa- jeśli będziemy mieć pecha- może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Ze względu na niebezpieczeństwo zakażenia się listerozą,  nie jest ono wskazane np. dla kobiet w ciąży

Prosciutto Cotto, podobnie jak Crudo powstaje w wyniku konkretnej procedury, która składa się z kilku połączonych ze sobą etapów. Z początku udo świni bez kości, dojrzewając przez kilka dni w temperaturze 6-8 °C, przygotowywane jest do dalszej obróbki. Po tym czasie mięso zostaje odpowiednio uzupełnione solą. W przypadku szynki gotowanej proces ten polega na obstrzykiwaniu mięsa, tak, żeby sól wylądowała we wnątrz, nie jak w przypadku Prosciutto Crudo od zewnętrznej strony.  Następnie szynka jest odpowiednio „masowana”, tak aby rozprowadzić sól po jej całej powierzchni. Po tym etapie mięso zostaje poddane działaniu wysokiej temperatury. Gotowane jest przy użyciu pary wodnej w temperaturze około 70 ° C, potem ochładzane do 0 ° C, zostaje poddane obróbce. Ostatni etap przygotowania polega na odpowiedniej pasteryzacji, zgodnej ze wszystkimi wytycznymi, uwzględnionymi w specyfikacji oraz zapakowaniu.

Proces produkcji, podobnie jak opakowanie, mogą się jednak różnić w zależności od miejsca, w którym się znajdziemy. Stanowią one bowiem często integralną część lokalnej tradycji.

Produkty zawierające ten składnik