Por


Por to jedno z ważniejszych warzyw w kuchni Europejskiej, które uwydatnia smak wielu potraw i dodaje im pysznego aromatu. Znany przez naszych przodków już od starożytności por pochodzi z Azji Mniejszej i przez lata był nie tylko kuchennym składnikiem ale też rośliną leczniczą. Z działań prozdrowotnych pora wymienić warto leczenie niedokrwistości, kojenie bólów reumatycznych i działanie antyseptyczne. Znajdziemy w nim bogactwo żelaza, wapnia i potasu oraz witamin C, A i B6.

Por składa się z części jadalnej (cebuli) oraz długich liści. Jego smak jest wyrazisty, ostry i lekko gryzący. Jest składnikiem włoszczyzny, więc często ląduje w rosole lub aromatycznych warzywnych zupach. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. W połączeniu z jogurtem greckim i jabłkiem tworzy pyszną surówkę, a podsmażany na maśle świetnie nada się jako nadzienie do tarty bądź ciasta francuskiego z dodatkiem sera pleśniowego. Dobrze smakuje też z drobiem i pieczoną rybą, można również dodać go do warzywnych zapiekanek i dań jednogarnkowych.

Dania z porem – potrawy i przepisy z porem

Por jest warzywem cieszącym się dużą popularnością przede wszystkim w Europie, ale doceniają go również konsumenci z innych kontynentów. Produkt ten cieszy się dużą sławą ze względu na to, że wzbogaca on smak, a także aromat wielu różnych potraw. Nic więc dziwnego, że ludzie bardzo często przygotowują różne potrawy z porem. Bardzo ważną cechą tego warzywa jest fakt, że posiada on właściwości lecznicze i wspomaga walkę z niedokrwistością, bólami reumatycznymi i innymi problemami. W porze znajdują się witaminy C, A oraz B6, a także składniki, takie jak żelazo, wapń oraz potas. Dania z porem są więc polecane głównie konsumentom zainteresowanym zdrowym żywieniem i dietą, która wpływa pozytywnie na ludzki organizm i sylwetkę. Przepisy z porem dostępne w światowej kuchni są bardzo zróżnicowane. Warzywo to jest składnikiem dań, takich jak na przykład ekwadorska kartoflanka, zupa z ciastem naleśnikowym, pikardyjski suflet z porami, naleśniki z porami czy też lasagne z surową kiełbasą, porami i musztardą.

Produkty zawierające ten składnik