Pomidory


Nie przesadzimy, używając stwierdzenia, że warzywo przywiezione przez Krzysztofa Kolumba do Europy, stanowi podstawowy składnik wielu kuchni tego świata.

Pomidory znajdują szerokie zastosowanie, występując nie tylko jako dodatek, czy składnik sosów, zdarza im się bowiem „grać również pierwsze skrzypce”. Świetnie nadają się na lekką i zdrową przekąskę, która dostarczy nam dużo witamin oraz minerałów. Najważniejszy ze składników to likopen, organiczny związek chemiczny, który wykazuje właściwości przeciwutleniające. Jest to czerwony barwnik, który odpowiada za wygląd tego warzywa. Warto zauważyć, że zostaje on zachowany również podczas obróbki cieplnej, co oznacza, że nie musimy się martwic, spożywając pomidory w innej postaci, niż na surowo. Jak przystało na przeciwutleniacz, likopen opóźnia procesy starzenia, walcząc z wolnymi rodnikami, działa także pozytywnie na serce, zmniejszając ryzyko zawału. Zapobiega także miażdżycy oraz ma działanie przeciwnowotworowe.

Pomidory zaleca się również osobom, które cierpią z powodu wysokiego cholesterolu, ponieważ zawarty w nich kwas oraz pektyny skutecznie obniżają jego poziom. Ze względu na wysoką zawartość potasu, ich spożywanie szczególnie wskazane jest dla kobiet w ciąży.

A to tylko niektóre z licznych zalet…

Jako roślina hodowlana pomidory nie są wymagające. Niezbędny jest im przede wszystkim niczym nieograniczony dostęp do światła. Spokojnie zatem można posadzić je na balkonowym ogródku. Pamiętaj jednak, że należy chronić ich delikatne pędy przed wiatrem.

Najlepiej wysadzać warzywa po 15 maja, kiedy już mamy pewność, że nie zmarznie ono podczas niespodziewanych mrozów. Szczyt sezonu pomidorowego to mniej więcej początek kalendarzowego lata i trwa on aż do października, kiedy temperatura powietrza znacznie się obniża.

Kiedy już wyhodujecie piękne i zdrowe warzywa, zwracajcie uwagę, na to w jaki sposób zestawiacie je z innymi składnikami. Nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem, ponieważ ten drugi zawiera askorbinozę, która niszczy zwartą w pomidorach witaminę. Jeśli jednak odrobinę zakwasisz środowisko, przy pomocy śmietany lub octu, będziesz w stanie wykorzystać w pełni jej właściwości, pomimo niefortunnego zestawienia.

Produkty zawierające ten składnik