Pomidorki


Pomidor jedno z najczęściej obecnych na naszych stołach i powszechnie lubianych warzyw to pochodząca oryginalnie z Ameryki Południowej roślina, która do Europy przywędrowała dzięki odkryciom geograficznym Krzysztofa Kolumba. Dziś to bardzo ważny składnik kuchni śródziemnomorskiej i ulubione warzywo w letnie upały. Poza słodkim orzeźwiającym smakiem pomidor oferuje także pakiet witamin i substancji odżywczych, wśród których warto wymienić witaminy C, A, E, potas, fosfor i antyutleniacze, które pomagają w walce z chorobami cywilizacyjnymi, zmniejszają poziom stresu i wpływają na wygląd skóry. A przy tych wszystkich zaletach pomidor jest dodatkowo bardzo lekkim warzywem i jego 100 gram zawiera tylko 18 kcal.

W gastronomii znajdziemy dziesiątki tradycyjnych i nowatorskich przepisów na dania z pomidorem. Bez niego nie ugotowalibyśmy nieśmiertelnej zupy pomidorowej, nie zjedlibyśmy ketchupu i podobnych sosów ani nie napilibyśmy się drinku Bloody Mary. Pomidory to królowie sałatek zwłaszcza tych z cebulą, oliwkami i zieloną sałatą. Świetnie smakują na surowo, pieczone czy gotowane. Można zrobić z nich dżem, ukisić a nawet dodać do słodkich ciast.

Produkty zawierające ten składnik