Pomarańcza


Pod nazwą pomarańcza kryją się cytrusowe owoce w pomarańczowej skórce, których wyróżniamy kilkanaście odmian. Łączy je kolor, choć smak, kształt i rozmiary miewają całkiem odmienne. Większość gatunków pomarańczy pochodzi ze wschodniej Azji choć dziś oczywiście uprawiane są na wszystkich kontynentach, tam gdzie nie brakuje słońca, ale także regularnych opadów deszczu.

Powszechnie wiadomo, że pomarańcze zawierają wiele witaminy C i A. Znajdziemy w nich także kwas foliowy i błonnik. W naszym klimacie poleca się spożywanie ich w zimie, gdy trudniej o inne świeże soczyste owoce, a pomarańcze akurat w tym czasie są najsmaczniejsze.

Pomarańcze najlepiej smakują świeże lub w postaci wyciśniętego soku. Oczywiście ich potencjał kulinarny sięga dalej i wykorzystywane są w cukiernictwie, produkcji słodyczy czy jogurtów. Dobrze komponują się z czekoladą, kawą i innymi cytrusami. Mogą posłużyć jako aromatyczne nadzienie do pieczonego drobiu lub zostać podane w wytrawnej sałatce z marchwi. Połączone z imbirem i cukrem stworzą pyszną glazurę, którą można wykorzystać do szynki lub innego rodzaju mięsa. Uświetnią naleśniki, desery lodowe i inne domowe słodkości.

Produkty zawierające ten składnik