Polędwica wołowa


Polędwica wołowa. Polędwica z mięsa wołowego to hit kulinarny wszystkich wielbicieli czerwonego mięsa i jeden z najbardziej cenionych fragmentów półtuszy wołowej. Pozyskuje się ją z długiego podłużnego mięśnia biegnącego wzdłuż grzbietu krowy. Im młodszy osobnik tym mięso bardziej delikatne. Polędwica wołowa uważana jest za rarytas ze względu na wyjątkową kruchość, nietypową dla innych kawałków wołowiny. Najczęściej podaje się ją smażoną, duszoną lub pieczoną, z czego najsmaczniejsze jest mięso dobrze ukrwione. Smażąc polędwiczki wołowe należy mięso pokroić na dość grube kawałki, gdyż bardzo cienkie płaty pod wpływem temperatury szybko twardnieją i tracą na soczystości.

Z polędwicy przyrządzić można wyborne steki, cenione zwłaszcza za Oceanem, pyszne befsztyki i gulasze. Mięso wyjątkowo dobrze komponuje się z czerwonym winem, które warto dodać także do samej potrawy – do marynaty lub sosu do mięsa. Grillowana polędwica to świetna alternatywa dla tradycyjnego karczku wieprzowego i efektowny sposób, by zachwycić naszych gości na przyjęciu ogrodowym. Poza tym z wołowiny przyrządzimy pyszne pieczenie z suszonymi owocami lub duszonymi warzywami oraz potrawki takie jak Szatobriand, Strogonow czy boeuf bourguignon.

Dania z wołowiny – potrawy i przepisy z wołowiną

Polędwica wołowa jest uznawana za bardzo ekskluzywne mięso ze względu na jego delikatność, smak oraz liczne wartości odżywcze. Generalnie wołowina cieszy się dużą popularnością w kuchni polskiej oraz w kuchniach wielu innych krajów, w których można znaleźć liczne, ciekawe przepisy z wołowiną spośród których praktycznie każdy znajdzie dania dopasowane do swoich wymagań i upodobań smakowych. Bardzo ciekawe oraz niezwykle smaczne dania z wołowiną podbiły serca konsumentów w wielu krajach. Do grona takich potraw można zaliczyć między innymi pieczeń wołową w sosie barneńskim, medaliony z polędwicy wołowej z suszoną śliwką oraz sosem grzybowym, steki z polędwicy czy też Carpaccio wołowe. Jak widać potrawy z wołowiną mogą być prostymi daniami idealnymi na szybki obiad, ale z tego typu mięsa można również przygotowywać bardziej ekskluzywne dania. Różnorodność form wykonania to jeden z najważniejszych atutów tego składnika. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na częste przygotowywanie smacznych i pożywnych dań na bazie wołowiny.

Produkty zawierające ten składnik