Polędwica wieprzowa


Polędwica wieprzowa. Polędwiczki to zwyczajowa nazwa polędwicy wieprzowej, czyli mięsa pozyskiwanego z grzbietu świni uważanego za najsmaczniejszy fragment tuszy wieprzowej, który w kuchni wykorzystywany jest do stworzenia najwykwintniejszych mięsnych potraw.

Najczęściej podaje się ją smażoną i duszoną, choć oczywiście polędwicę można także zgrillować, uwędzić czy peklować. Wyśmienicie smakuje na zimno pod postacią soczystych wędlin. Mięso z polędwicy cenione jest za swój delikatny smak i kruchość, uwielbianą wśród koneserów. Co więcej ta część tuszy zawiera znacznie mniej tłuszczu niż inne i dostarcza pełnowartościowego białka. Z polędwicy przygotujemy befsztyki, steki i szaszłyki. To idealny materiał na świąteczną pieczeń w sosie własnym oraz kruchutkie bitki. Mięso nada się też na wyborny gulasz w towarzystwie leśnych grzybów a w postaci wędzonej urozmaici rodzinne kolacje. Polędwiczki dobrze komponują się z czerwonym winem, ale także jasnym piwem. Pyszny bukiet smaku tworzą z dodatkiem intensywnych ziół i duszonych warzyw.

Dania z polędwicy wieprzowej – potrawy i przepisy z polędwicy wieprzowej

Polędwica wieprzowa to składnik wielu wykwintnych i różnorodnych dań mięsnych. Jej delikatny i kruchy smak sprawia, że nasze kubki smakowe potrafią zachwycić się każdym jej kęsem. Potrawy z polędwicy wieprzowej można spotkać w wielu zakątkach świata. Wykorzystywana jest jako składnik azjatyckich makaronów i warzyw, a także francuskich dań głównych. Dania z polędwicy wieprzowej w kuchni francuskiej to przede wszystkim połączenie smaków mięsa i owoców lub wina. Jedną z uwielbianych potraw jest stek z polędwicy z figami. Połączenie soczystego mięsa ze słodkimi figami to coś wyjątkowego dla wielbicieli słodko-słonych połączeń na talerzu. Przepisy z polędwicy wieprzowej potrafią zaskoczyć zarówno swoją prostotą i smakiem, jak i oryginalnością. Dodatek owoców, ziół i wina jest w stanie wypełnić kuchnię niezwykłym aromatem.

Produkty zawierające ten składnik