Podudzia z kurczaka


Mięso z piersi kurczaka nie bez powodu stanowi podstawowy produkt diety osób aktywnych fizycznie. Zawiera ono bowiem bardzo dużo białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Pomijając skórę, cechuje się ono bardzo niewielką zawartością tłuszczu, dzięki czemu jego wartość energetyczna jest zadziwiająco niska. Jednocześnie stanowi przy tym naprawdę pożywny składnik wielu posiłków. Piersi z kurczaka uchodzą za wartościowe źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B. Dzięki wszystkim tym składnikom po ich spożyciu w organizmie człowieka, pobierana jest w pierwszej kolejności energia z pożywienia. Mięso ma również pozytywny wpływ na układ odpornościowy.

Piersi z kurczaka, które znajdziemy w sklepach, zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej, powinny być wolne od antybiotyków i hormonów. Jednak, żeby mieć większą pewność, że sięgamy po zdrowy produkt, najlepiej wybierać mięso certyfikowane lub z kurczaka zagrodowego.

Ten rodzaj mięsa drobiowego znalazł szerokie grono zwolenników. W Polsce spożywa się aż 27 kg mięsa rocznie na osobę, a większą popularnością cieszy się tylko wieprzowina. Nasz kraj uchodzi na arenie międzynarodowej za potentata w chowie kurcząt, a w eksporcie drobiu zajmuje pierwsze miejsce w Europie. Wprawdzie większość wyprodukowanego mięsa pozostaje w   Polsce, jednak spora część całości przeznaczana jest również na eksport.

Możemy być pewni, że mięso, które znajdziemy w polskich sklepach będzie rodzimego pochodzenia. Produkt obcy, możemy znaleźć wyłącznie w przetworach z kurczaka, ale tylko pod warunkiem, że spełnia on restrykcyjne normy unijne.

Produkty zawierające ten składnik