Płatki owsiane


Płatki owsiane czyli baza do (przez niektórych ubóstwianej, przez innych nielubianej) owsianki ostatnimi czasy wracają na polskie stoły, a to za sprawą na coraz popularniejszego zdrowego stylu życia i odżywiania. Owsianka jednak nie jest żadnym nowym kulinarnym wymysłem – historycy potwierdzają, że rozmoczone płatki owsiane już w średniowieczu stanowiły codzienne śniadanie większości ludności Europy.

Owsianka jest nie tylko tanim, ale także bardzo pożywnym i zdrowym pomysłem na pierwszy w ciągu dnia posiłek. Płatki owsa to idealne źródło błonnika, aminokwasów i witamin z grupy B. Co więcej owsianka zawiera substancje zwalczające zmęczenie i działające antydepresyjnie. Trudno wyobrazić sobie lepszy produkt na śniadanie!

Owsiankę można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zalać mlekiem, wodą, jogurtem, połączyć z suszonymi lub świeżymi owocami, posłodzić miodem lub wzmocnić łyżką masła orzechowego – wszytko zależy od naszych upodobań. A poza śniadaniem płatki owsiane możemy użyć do przyrządzenia zdrowych „kulek mocy” lub jako zamiennik panierki do ryby czy kurczaka. Można nimi udekorować ciasta, a w połączeniu z jajkiem i mąką stworzyć zdrowy spód do tarty.

Produkty zawierające ten składnik