Płatki migdałowe


Migdały to nasiona migdałowca, które błędnie określane są orzechami. Co ciekawe istnieją dwa rodzaje migdałów, jadalne, stosowane w przemyśle spożywczym i kosmetycznym oraz trujące, które jednak stosuje się do produkcji mydła i oleju migdałowego, jednakże samych nasion nie można spożywać.

Jadalne migdały są słodkie, dlatego furorę zrobiły w przemyśle cukierniczym. Można spożywać je w całości jako zdrową przekąskę lub dodawać do wypieków. Z migdałów produkuje się marcepan używany głównie do dekoracji ciast i jako bożonarodzeniowy słodycz. Z migdałów można zrobić także zdrowy napój imitujący mleko, który konkurować może z krowim mlekiem jako dodatek do gotowania.

Migdały cenione są nie tylko za swój słodkawy smak, ale również za liczne wartości odżywcze. Bogate są w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega-6. Dzięki tym składnikom migdały zapobiegają chorobom serca i cukrzycy. Dzięki dużej zawartości flawonidów migdały obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a za sprawą potasu regulują ciśnienie tętnicze. Polecane są także osobą podatnym na stres i cierpiącym na nerwicę, gdyż zawarte w nich witaminy z grupy B oraz magnez działają przeciwdepresyjnie i łagodzą napięcie.

Produkty zawierające ten składnik