Plantany


Plantany, zwane czasem też platanami to rośliny, które wbrew nazwie nie mają za wiele wspólnego z popularnym w Polsce drzewem platanem. Inna ich nazwa, banan warzywny bardziej oddaje charakter tej wciąż nieznanej powszechnie rośliny. Plantany bowiem wyglądają łudząco podobnie do swoich słodkich kuzynów – bananów, z tym że ich smak jest bardzo wytrawny. Skórka plantanów nawet po ich dojrzeniu pozostaje zielona z blado-żółtymi przebłyskami. Zanim owoce w pełni nie dojrzeją są bardzo mączne w smaku i praktycznie niejadalne. Są także całkiem sporych rozmiarów – co dorodniejsze owoce osiągają długość nawet 40 cm.

Dojrzałe plantany można spożywać na surowo, choć znacznie częściej jada się je po obróbce cieplnej. Świetnie smakują smażone ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Mogą stanowić pyszny egzotyczny dodatek do potraw z mięsa, zwłaszcza młodego, jak jagnięcina czy cielęcina. Można również zrobić z nich placuszki i podać z ulubionymi warzywami i serem. Świetnie prezentować się będą upieczone i podane jako zdrowe chipsy.

Produkty zawierające ten składnik