Pistacje


Pistacje to jedna z najzdrowszych przekąsek, jakie możemy sobie zaserwować. Wyróżniają się wysoką zawartością potasu obniżającego ciśnienie oraz jako jedyne wśród orzechów zawierają karotenoidy odpowiedzialne za zdrowy wzrok. Poza tym znajdziemy w nich bogactwo błonnika, wapń, fosfor i witaminę E.

Drzewa pistacjowe rosną w klimacie umiarkowanym na półkuli północnej i hodowane są głównie dla swoich pożywnych orzechów, choć istnieją także gatunki ozdobne. Jeszcze innym zastosowaniem pistacji jest produkcja werniksu, wysokiej jakości lakieru stosowanego w malarstwie. Pozyskuje się go z naturalnej żywicy wyciekającej z pni drzew pistacjowych.

W gastronomii pistacje znalazły swoje miejsce przede wszystkim jako przekąski chętnie spożywane podczas spotkań towarzyskich lub smakołyk do pochrupania przed telewizorem. W kuchni bliskowschodniej są wykorzystywane do produkcji bakławy oraz Kunefe, serowego dania z pistacjową posypką. Pistacje są często składnikiem lodów oraz kremów do ciast. Można urozmaicić nimi sałatki z warzyw oraz dodać do pieczonego kurczaka. Dobrze współgrają z marcepanem, mlekiem i innymi orzechami.

Produkty zawierające ten składnik