Świeża pietruszka


Listki świeżej pietruszki
O pozytywnych właściwościach pietruszki na pewno już słyszeliście. Zarówno liście, owoce jak i korzeń znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie ludowej.
Świeże liście pietruszki to źródło niezliczonych witamin i minerałów. Zawierają one bardzo dużo witaminy C oraz beta-karotenu, który pozytywnie działa na wzrok i cerę.
Ich spożycie pozwala złagodzić wszelkiej maści nerwobóle oraz ze względu na moczopędne działanie, pozwala zwalczyć również kamicę nerkową.
Natka pietruszki pozytywnie wpływa także na funkcjonowanie procesu trawienia, świetnie dezynfekuje oraz odtruwa organizm.
Znajdziemy w niej magnez, wapń, potas, fosfor oraz cynk.

Co ciekawe, żeby móc codziennie sięgać po tę bombę witaminową, możemy bez problemu zasadzić ją na balkonowym ogródku. Wystarczy tylko głęboka doniczka, odrobina ziemi oraz korzeń pietruszki bądź po prostu nasiona. Natkę pietruszki możemy zbierać przez cały sezon, od wiosny do jesieni. Trochę słońca, wody i bez ograniczeń będziesz mógł czerpać z jej pozytywnych właściwości.

Zielone listki możesz dodawać do sałatek, dań z kaszy, a także zup. Tylko łyżka posiekanych listków, pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C.
Najcenniejsza jest oczywiście świeża natka pietruszki. Alternatywą jest również zamrożenie świeżych listków, które po rozmrożeniu będą jak dopiero zerwane.

Produkty zawierające ten składnik