Pieprz czarny


Czarny pieprz to najpopularniejsza przyprawa, obecna w każdej kuchni, bez której trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. Z botanicznego punktu widzenia, pieprz to suszone owoce zielnego pnącza, osiągającego długość nawet 15 m. Pochodzi z Azji, choć dziś produkowany jest także w Ameryce Południowej.

Obecnie pieprz używany jest głównie jako kuchenna przyprawa, jednak przez wieki był również stosowany jako substancja lecznicza w problemach z trawieniem. Poza tym ma dobre działanie moczopędne i dezynfekujące. Zawarta w nim piperyna nie tylko odpowiada za ostry smak przyprawy, ale również wspiera wchłanianie do organizmu minerałów takich jak selen, beta-karoten i witaminy z grupy B.

W gastronomi pieprz wzbogaca smak naszych codziennych potraw, zacząwszy na zupach, przez sałatki, dania jednogarnkowe na mięsach i rybach skończywszy. Dużo by tu wymieniać – uniwersalny smak pieprzu powoduje, że można nim przyprawiać prawie wszystkie potrawy, nawet niektóre desery, zwłaszcza te z czekoladą. Twaróg, jajka, świeże warzywa, potrawy z kapusty i sery żółte – ich smak z odrobiną pieprzu wiele zyskuje.

Produkty zawierające ten składnik