Pieprz czerwony


Pieprz czerwony wbrew swojej nazwie nie należy do tej samej rodziny co pieprz czarny, czy zielony. W rzeczywistości są to suszone owoce jagodowe całkiem innego gatunku, Schinus molle pochodzącego z Ameryki Południowej. Owoce tego egzotycznego drzewa to niewielkie ziarenka otoczone delikatną i cienką skórką o czerwono-różowej barwie. Smak rośliny jest wyrazisty i bardzo charakterystyczny: z początku delikatny, następnie lekko drapiący by na końcu odznaczyć się wyraźną ostrością.

Pieprz czerwony najlepiej stosować w postaci całych ziaren lub lekko utłuczonych. Jak wszystkie przyprawy przechowywać należy go w suchym i zacienionym miejscu. Maksymalnie przechowywać można go przez pół roku, choć warto spożyć go wcześniej, nie ryzykując, że jego aromat zwietrzeje.

Pieprz czerwony świetnie nadaje się do przyprawienia zup, bulionów i sosów do mięs czy marynat. Jest to wyborna przyprawa do białego twarogu, śledzi czy czerwonego mięsa. Ze względu na ładny kolor można stosować go jako dekorację do różnych, nie tylko wytrawnych potraw. Dzięki lekko słodkawemu aromatowi, możemy znaleźć go w czekoladowych musach i lodach śmietankowych. W każdej odsłonie jego obecność w potrawach rozpieści nasze podniebienia.

Produkty zawierające ten składnik