Pieprz cayenne


Pieprz cayenne. Pieprz kajeński to jedna z ostrzejszych przypraw, które na stałe zagościły w naszych kuchniach. Jego nazwa pochodzi od rzekomego miejsca pochodzenia, czyli regionu Cayenne w Gujanie Francuskiej. Jest to drobny proszek pozyskiwany z ususzonych owoców papryczki chilli i obecnie uprawiany głównie w Indiach, Meksyku i Stanach Zjednoczonych.

Do wytworzenie pieprzu cayenne wykorzystuje się mniejszych rozmiarów papryczki chili nie przekraczające długości 12cm. Owoce muszą być dojrzałe i cieszyć oko soczystą czerwoną barwą, dzięki czemu przyprawa również nabiera ciemnoczerwonego przechodzącego w brąz odcieniu. Zapach przyprawy nie jest zbyt mocny, przez co może się wydawać łudząco delikatna w smaku. A jest wręcz przeciwnie i smak pieprzu cayenne jest bardzo ostry, wręcz ognisty i momentami gryzący.

Przyprawy używa się do zaostrzenia różnych potraw: dań z ryżu, chińskich mieszanek, curry czy zup. Odpowiednie niewielkie ilości pieprzu cayenne podkreślą smak potraw i wzbogacą ich bukiet. Poleca się dodać pieprz cayenne do potraw z jajkami, z kurczakiem i boczkiem. Dodaje pikanterii gulaszom i sosom, a także słodkim potrawom, na przykład herbatnikom czy czekoladzie.

Produkty zawierające ten składnik