Pieczarki


Chociaż jeszcze kilka wieków temu Agaricus bisporus, pieczarka dwuzarodnikowa biała uznawana była za rarytas i trafiała wyłącznie na stoły najbogatszych, obecnie jest ona uprawiana i spotykana na całym świecie. Istnieją dwie najbardziej popularne odmiany : wspomniana już biała oraz brązowa portobello, o zdecydowanie większych rozmiarach.

Grzyby te w 90-95 % składają się z wody, dlatego też cechują się niską zawartością kaloryczną.Przez lata uważane były za ciężkostrawne i nieszczególnie zdrowe dla organizmu ludzkiego. W ostatnim czasie jednak wiele się z w tej kwestii zmieniło. Odkryto bowiem, że zawierają one wiele substancji odżywczych m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz błonnik, który walczy z poziomem tzw.”złego cholesterolu”. Zostało również naukowo udowodnione, że w znajdujące się w pieczarkach przeciwutleniacze oraz lektyny przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Grzyby te wykazują ponadto właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, pozytywnie wpływają na działanie układu odpornościowego, a także chronią materiał genetyczny przed uszkodzeniami, wywołanymi działaniem związków utleniających.

Pieczarki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuczni, stanowią składnik sosów, świetnie komponują się jako dodatek do mięs, znajdziemy je również w różnych farszach, zupie oraz na pizzy.

Spożywane mogą być również na surowo, chociaż zdania w kwestii tego, czy w takiej postaci są one zdrowe, są podzielone. Rzeczywiście grzyby bywają ciężko starwne, dlatego nie poleca się ich spożywania na surowo osobom, które mają problemy z trawieniem. Z związku z tym, że w temperaturze 100 stopni C ulega ona całkowitemu rozkładowi, forsuje się raczej teorię, że pieczarki powinno się podgrzewać.

Dania z pieczarkami – potrawy i przepisy z pieczarkami

W dzisiejszych czasach pieczarki cieszą się bardzo dużą popularnością na całym świecie. Grzyby te w większości składają się z wody, więc nie są ciężkostrawne, a dodatkowo posiadają doskonałe właściwości odżywcze i zapewniają organizmowi witaminy grupy B, kwas foliowy czy też błonnik zmniejszający poziom złego cholesterolu. Nic więc dziwnego, że dania z pieczarkami są popularne między innymi wśród miłośników zdrowego odżywiania oraz wśród osób walczących z nadwagą i cholesterolem. Ludzie cenią sobie potrawy z pieczarkami ze względu na to, że pieczarki chronią przed nowotworami, bakteriami, wspomagają odporność organizmu oraz chronią materiał genetyczny przed szkodami. Przepisy z pieczarkami są bardzo zróżnicowane. Są to składniki różnych sosów, pizzy, zup, farszów, itp. Składniki te doskonale komponują się z mięsami i mogą być używane w potrawach, takich jak na przykład medaliony z polędwicy wołowej z suszoną śliwką i sosem grzybowym. Do przepisów z takimi składnikami zalicza się również zapiekanka Latający Jakub, itp.

Produkty zawierające ten składnik