Pieczarki z puszki lub słoika pokrojone


Chociaż jeszcze kilka wieków temu Agaricus bisporus, pieczarka dwuzarodnikowa biała uznawana była za rarytas i trafiała wyłącznie na stoły najbogatszych, obecnie jest ona uprawiana i spotykana na całym świecie. Istnieją dwie najbardziej popularne odmiany : wspomniana już biała oraz brązowa portobello, o zdecydowanie większych rozmiarach.

Grzyby te w 90-95 % składają się z wody, dlatego też cechują się niską zawartością kaloryczną.Przez lata uważane były za ciężkostrawne i nieszczególnie zdrowe dla organizmu ludzkiego. W ostatnim czasie jednak wiele się z wtej kwestii zmieniło. Odkryto bowiem, że zawierają one wiele substancji odżywczych m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz błonnik, który walczy z poziomem tzw.”złego cholesterolu”. Zostało również naukowo udowodnione, że w znajdujące się w pieczarkach przeciwutleniacze oraz lektyny przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Grzyby te wykazują ponadto właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, pozytywnie wpływają na działanie układu odpornościowego, a także chronią materiał genetyczny przed uszkodzeniami, wywołanymi działaniem związków utleniających.

Pieczarki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuczni, stanowią składnik sosów, świetnie komponują się jako dodatek do mięs, znajdziemy je również w różnych farszach, zupie oraz na pizzy.

Spożywane mogą być również na surowo, chociaż zdania w kwestii tego, czy w takiej postaci są one zdrowe, są podzielone. Rzeczywiście grzyby bywają ciężko starwne, dlatego nie poleca się ich spożywania na surowo osobom, które mają problemy z trawieniem. Z związku z tym, że w temperaturze 100 stopni C ulega ona całkowitemu rozkładowi, forsuje się raczej teorię, że pieczarki powinno się podgrzewać.

Produkty zawierające ten składnik