Makaron Fettuccine


Fettucine to rodzaj makaronu o długich i grubych nitkach, w Polsce znany raczej jako wstążki. To jeden z najczęściej wybieranych makaronów, który ładnie prezentuje się na talerzu i w odróżnieniu od podobnego do niego spaghetti nie sprawia problemów z nałożeniem go na widelec. Fettuccine pochodzi z Toskanii a w jego składzie poza mąką i wodą koniecznie muszą znaleźć się jajka. To one nadają mu pięknego żółtego koloru oraz delikatnego smaku i aksamitnej struktury.

Najsłynniejsze danie z tych pysznych wstążek to fettuccine alfredo wymyślone na początku XX wieku przez lekarza Alfreda di Lelio, który dla swojej żony przygotował makaron z kremowym sosem na bazie masła, śmietany i parmezanu. Przepis szybko upowszechnił się i trafił do międzynarodowych restauracji. Oczywiście makaron fettuccine podawać można z całą gamą sosów, w zależności od upodobań kulinarnych. Najlepiej sprawdzi się w daniach głównych z sosami lub mięsem. Można podać go też na słodko zapieczonego z jabłkami i cynamonem.

Produkty zawierające ten składnik