Pestki z dyni


Dynia to wyjątkowo zdrowe warzywo, które znajduje wiele zastosowań w europejskiej kuchni. Jednak jej wnętrze, stosunkowo duże nasiona często bywają pomijane i niewykorzystywane mimo licznych właściwości. Z pośród wszystkich nasion zawierają najwięcej witamin i minerałów. Obfitują w magnez, fosforu, mangan, miedź, potas, żelazo i cynk, więc o odporność nie trzeba się martwić.

Niepozorne pestki wspomogą też pracę serca, a to za sprawą licznych steroli i stanoli. Nie każdy wie, że są narzędziem w walce z pasożytami i pomagają zwalczyć bezsenność.
W sprzedaży znajdziemy zarówno pestki łuskane i niełuskane, surowe i prażone. Bez względu na to jakie wybierzemy warto zwrócić uwagę na wielkość nasion i kraj pochodzenia. Najlepiej wybierać te rodzime lub pochodzące z krajów Europejskich. Chińskie, których na rynku jest coraz więcej są zwykle gorszej jakości i gorzkie w smaku.

Pestki dyni to przede wszystkim zdrowa przekąska, którą śmiało można spożywać między posiłkami. Poza tym można dodawać je jako dodatek do potrawek lub wypieków, np. domowego pieczywa. Są świetne do sałatek z zieloną sałatą i do zup. Ciekawym pomysłem jest przyrządzenie z nich zdrowej pasty do chleba lub posypanie nimi porannej owsianki.

Produkty zawierające ten składnik