Ser Pecorino


Produkt, którego nie może zabraknąć : ser Pecorino Romano lub Pecorino Salentino. Do przygotowania dzisiejszego dania będziemy potrzebowali dobrej jakości sera Pecorino. Oczywiście nie muszę wspominać o tym, że o najlepszej jakości produktu, będziemy mogli być przekonani, sięgając po oryginalne składniki włoskiego pochodzenia.

Jeśli chodzi o ogólne właściwości naszego Pecorino, to jest to twardy owczy ser. Cechuje go duża zawartość suchej masy, w związku z czym świetnie nadaje się na „ talerz serów”. Wykorzystywany jest również jako dodatek do sosów, sałatek czy pizzy. Możemy spotkać go w wersji z ziołami lub bez. Swoją strukturą bardzo przypomina produkowany na północy parmezan.
Pod ogólną nazwą -Pecorino (wł. owca) kryją się różne gatunki sera. Jak już wspomnieliśmy najbardziej znany jest Pecorino Romano, cechujący się zazwyczaj najlepszą jakością. Z pewnością jednak spotkacie się z wersją Pecorino Toscano, wśród którego wyróżnia się jeszcze kilka innych podgatunków, uzależnionych od poziomu dojrzałości sera.

Pecorino ma zazwyczaj dość długą datę ważności, która czasem sięga nawet kilku miesięcy. We Włoszech jest to bardzo popularny gatunek sera, który odznacza się wieloletnią historią. Najprawdopodobniej po raz pierwszy pojawił się w południowej części Włoch już w I w. n. e. Jeśli chodzi o smak tego sera, to trudno jest opisać go w bardzo ogólny sposób, ponieważ jest on zróżnicowany w zależności od odmiany. Co jest dla niego charakterystyczne, to z pewnością duża zawartość soli. We Włoszech spotkamy go w bardzo wielu odmianach. Od dań, w których pełni kluczową rolę, jak np. makaron cacio e pepe, po dodatek sałatek, warzyw i sosów.

Dania z serem Pecorino – potrawy i przepisy z serem Pecorino

Ser Pecorino bywa zarówno ostry i słony w smaku, jak i bardziej kremowy, łagodny. W formie startej stanowi doskonały dodatek do sosów i gotowych dań. Pokrojony w plastry świetnie sprawdza sie jako przekąska, także w połączeniu z innymi serami. Przepisy z serem Pecorino w dużej mierze dotyczą zapiekanek i makaronów. Ser ten stosowany jest przede wszystkim jako posypka. Można go stosować jako ostrzejszy zamiennik klasycznego parmezanu. Trzeba jednak uważać z jego ilością, gdyż jest dość słony. Dania z serem Pecorino to również klasyczne kanapki czy tosty. W tym przypadku doskonale sprawdza się głównie łagodniejsza wersja sera. Pecorino dobrze komponuje się z dodatkami takimi jak zioła czy oliwki. Czasami łączy się go z figami i ciemnym miodem.
Z uwagi na intensywny smak potrawy z serem Pecorino są dość charakterystyczne. Świetnie komponują się z czerwonym, intensywnym winem, wówczas oba smaki się odpowiednio się równoważą.

Produkty zawierające ten składnik