Pasternak


Pasternak to nieco zapomniany w kulinarnym świecie kuzyn pietruszki, jak i ona należący do rodziny selerowatych i bardzo do niej podobny kształtem i budową, choć nieco słodszy w smaku.

Kiedy kwitnie, jego natka mieni się żółtymi kwiatami, przypominającymi te zdobiące kminek. Pasternak jest obecnie rośliną uprawną, ale możemy spotkać go też rosnącego dziko na łąkach. Ciekawostką jest, że nie należy zbierać jego plonów w słoneczne dni, ponieważ ma fotouczulające liście, które mogą powodować piekące reakcje skórne.

Obecnie najczęstsze zastosowanie pasternak znajduje w kuchni, choć od wieków stosowany był również jako roślina lecznicza. Starożytni Rzymianie na jego bazie wytwarzali olejki, maści a nawet czopki, gdyż roślina ta ma działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające. W pasternaku znajdziemy pokłady witamin: C, B, błonnika i potasu. Zawiera też kwas foliowy i wapń.

W gastronomii natomiast pasternak często bywa dodawany do zup i wywarów, choć jego potencjał jest znacznie większy. Świetnie smakuje na surowo, starty na drobno i połączony z marchewką i jabłkiem. Upieczemy z niego zdrowe chipsy lub uzupełnimy nim gulasz czy mięsno-warzywną potrawkę. Można podać go jako puree zastępujące to klasyczne z ziemniaków lub upiec pożywne wytrawne placuszki.

Produkty zawierające ten składnik