Pasta z czerwonego curry


Czerwona pasta curry. Pasty curry to mieszanki azjatyckich przypraw podane w formie gęstej pasty dostępnej zwykle w słoiczkach lub tubkach. Pasta z curry czerwonego jest bardzo pikantna i pod względem ostrości ustępuje tylko paście z zielonego curry. Swój kolor i zarazem smak zawdzięcza dużej ilości świeżego i suszonego czerwonego chili, głównego składniku mieszanki. Poza nim w paście znajdziemy czosnek, świeżą kolendę, imbir, szalotkę, kmin rzymski i pieprz. Wraz z modą na kuchnię azjatycką pasta z czerwonego curry zawitała do naszych supermarketów, jednak bardzo łatwo jest zrobić ją samodzielnie. Wystarczy utrzeć papryczki chili z oliwą i dodać odpowiednie przyprawy. Dla podkreślenia jej orientalnego smaku można do mieszanki dołożyć także świeżą trawę cytrynową.

Taka pasta świetnie nadaje się do potrawek w stylu azjatyckim z ryżem lub chińskim makaronem. Można dodać ją do indyka i kurczaka lub warzywa takich jak cukinia, dynia czy papryka, bądź połączyć ja z gotową mieszanka chińską. Fani ostrych smaków docenią pastę z czerwonego curry jako smarowidło do chleba. Można przygotować z niej oryginalne przekąski, smarując nią krakersy i układając na wierzchu ulubione warzywa lub sery.

Produkty zawierające ten składnik