Papryka żółta


Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej warzywo mieniące się paletą barw i cieszące podniebienie różnorodnością smaków. Istnieje pod wieloma odmianami, choć w Europie najbardziej rozpowszechniona jest papryka roczna, bardzo soczysta i łagodna w smaku. Dziś hoduje się ją na różnych szerokościach geograficznych. Papryka upowszechniła się dopiero w okresie odkryć geograficznych, kiedy konkwistadorzy podbijając państwo Azteków przywieźli do Europy to nowe wówczas warzywo.

Bardzo szybko przyjęło się na starym kontynencie i weszło do jadłospisów naszych przodków, urozmaicając ich codzienne posiłki, ale także dostarczając potrzebnych witamin, zwłaszcza witaminy C, B oraz związków mineralnych wapnia, żelaza i magnezu.

Papryka roczna najczęściej dostępna jest w trzech wariantach kolorystycznych: czerwonym, zielonym i żółtym. Każda z tych odmian ma nieco inny skład, i tak w czerwonej papryce znajdziemy najwięcej witaminy A, żółta to bogactwo luteiny, a zielona obfituje w kwas foliowy.

Papryka nieodłącznie kojarzona jest z kuchnią węgierską. Jest głównym składnikiem tradycyjnego leczo oraz gulaszu węgierskiego. Znajdziemy ją też w licznych przepisach kuchni śródziemnomorskiej. Wyśmienicie smakuje faszerowana ryżem z mięsem i warzywami, jako składnik sałatek oraz dodatek do pieczywa. Dobrze komponuje się jako składnik tart i zapiekanek z ziemniakami oraz pod postacią pikantnej zupy. Smakuje pysznie podana jak i na zimno, tak i na gorąco.

Produkty zawierające ten składnik