Papryka zielona


Nazwa tego warzywa pochodzi z języka węgierskiego. Na większą skalę produkowana jest ona głównie w Turcji oraz USA.

Paprykę znajdziemy zwykle w dwóch podstawowych wariantach: bogate w witaminę C świeże warzywo, które możemy wykorzystać jako dodatek do kanapki, czy sałatki oraz zmieloną, która uzupełnia smak naszych potraw- zwykle mięsnych, gęstych sosów. Spotkamy ją zwykle w kilku odsłonach : paprykę słodką, ostrą lub wędzoną.

Papryka wędzona charakteryzuje się dość zdecydowanym i jednocześnie przyjemnym aromatem dymu i lekko słodkim smakiem. Ten unikalny produkt powstaje w procesie wędzenia dojrzałych owoców czerwonej papryki w piecach, opalanych dębowym drewnem.

Idealnie komponuje się ona z daniami kuchni węgierskiej, a więc z leczo oraz gulaszem mięsnym, a także z daniami z ryb oraz zupami. Stanowi podstawowy składnik słynnej hiszpańskiej kiełbasy- chorizo. Zresztą w ogóle w kuchni hiszpańskiej znajduje szczególnie szerokie zastosowanie. Popularna jest również w Meksyku, zwłaszcza pod swoją bardziej drapieżną odsłoną. Jej ostrzejszą wersję znajdziemy w daniach takich jak burrito czy tortilla. . Jeśli jeszcze nie mieliście okazji, podkreślić smaku waszych dań z pomocą tego czerwonego proszku, koniecznie musicie spróbować. Pamiętajcie tylko, że papryki nie powinno się długo smażyć, bo nada naszej potrawie gorzkiego posmaku.

Ważne jest też, żeby kupować raczej małe ilości tej przyprawy, ponieważ bardzo szybko traci ona swój aromat. Jeśli już zdarzy się wam zgromadzić trochę zapasu, koniecznie przechowujcie ją w szczelnym pojemniku z dala od światła promieni słonecznych.

Sezon na zbiory świeżej papryki rozpoczyna się zwykle w okresie letnim, około lipca i trwa on mniej więcej do października.

Produkty zawierające ten składnik