Papryka czerwona


Papryka

Chociaż papryka przywędrowała do Europy już pod koniec XV wieku, przez długi czas uznawana była za roślinę, wykazującą trujące właściwości, która nadawała się wyłącznie do celów dekoracyjnych. Szczególną popularnością od zawsze cieszyła się na Węgrzech-występując w różnych formach, od początku zjednała sobie wielu zwolenników, z czasem stając się  podstawą regionalnej kuchni.

Z biegiem lat, o wyjątkowym smaku oraz właściwościach tego warzywa, przekonało się jednak co raz więcej osób, do tego stopnia, że dziś znane jest ono na całym świecie.

Papryka chętnie stosowana jest jako dodatek do świeżych sałatek, grillowana świetnie uzupełnia mięsne dania, a faszerowana występuje nawet w postaci pierwszoplanowego bohatera. Doskonale nadaje się również do marynowania. Jeśli zamarzy Ci się zrobienie przetworów z papryki do domowej spiżarni, najlepiej zabrać się za to w okresie jesieni, bo wtedy właśnie przypada sezon na czerwone warzywo.

Warto pamiętać, że oprócz walorów smakowych, papryka czerwona  zawiera również wiele substancji odżywczych, które mają doskonały wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Dzięki zawartym w niej beta-karotenie, utrzymamy w doskonałej kondycji nasz wzrok, a  witamina C opóźni powstawanie zmarszczek i pozwoli nam  cieszyć się skórą o pięknym młodym wyglądzie. Odrobina papryki, dodana do kanapki, pomoże nam również przyspieszyć   procesy trawienne oraz złagodzi dolegliwości żołądkowe. Papryka spożywana w rozsądnych ilościach, zapewni nam także ochronę przed chorobami nowotworowymi.

Produkty zawierające ten składnik